Å ha katt

Kontakt

Å ha katt

Å skaffe seg katt er en avgjørelse en skal tenke grundig igjennom. Det nye familiemedlemmet trenger mye tid og oppmerksomhet, og kan leve i 20 år!

Katter har som oss mennesker veldig ulike personligheter. Men som en standard så er de solitære dyr, med store territorier. Det er derfor mange som ikke liker å dele hjem med andre dyr.

De er også veldig knyttet til sitt territoriet og det å flytte kan være en vanskelig prosess for katten. Det finnes enkelte hjelpemidler som spesialfôr og preparater som feliway som kan gjøre prosessen enklere.
Under "ernæring" kan du lese om både foring, vann, bruk av kattedo og hårballer.

Under "den ukentlige helsesjekken" kan du lese om tenner og tannkjøtt, ører og generelt hva du bør holde et øye med.
Vi anbefaler vaksine, sterilisering/kastrering og id-merking av alle katter! Husk også ormekur.

Hvor gammel er egentlig katten din?

I tabellen under kan du sammenligne kattens alder med din egen.

Når du sammenligner kattens alder med menneskets, vil du se hvor hurtig kattungen blir voksen. En kattunge på 6 måneder tilsvarer et

 

 Kattens alder

Menneskealder

 2-3 måneder9-12 måneder
 4 måneder2-3 år
 6 måneder12 år
 12 måneder15 år
 14 måneder18 år
 2 år24 år
 3 år28 år
 4 år32 år
 5 år36 år
 6 år40 år
 7 år44 år
 8 år48 år
 9 år52 år
 10 år56 år
 11 år60 år
 12 år64 år
 13 år68 år
 14 år72 år
15 år76 år
16 år80 år
17 år83 år
18 år86 år

Kattungen

Kattunger er tiltrekkende og det er herlig å se dem i lek, men man må ikke glemme at det er i denne unge alder de legger grunnlaget for fremtidige adferdsmønstre. Å lære god oppførsel er derfor viktig dersom kattungen skal utvikles til en god kamerat. Treningen må aldri gjøres med vold, la ikke kattungen være alene for ofte, lek med den regelmessig. Det er også viktig at den har friheten til å utforske sine omgivelser, med start i et av rommene i huset.

Vaksinering

Hvorfor skal katten vaksineres?
Ved å vaksinere blir den beskyttet mot visse infeksjonssykdommer. For flere av disse finnes det ikke effektiv behandling. Vaksinasjon er et viktig, effektivt og rimelig forebyggende tiltak.

Hva er vaksinasjon?

Vaksinasjon innebærer at katten får en ufarlig variant av den mikroorganismen den skal beskyttes mot. Immunsystemet blir stimulert blant annet til å produsere antistoffer mot mikroorganismen. Dermed blir katten motstandsdyktig mot sykdommen (utvikler immunitet).

Når skal katten vaksineres?

De skal vaksineres to ganger som kattunge (ca 12 og 16 uker) og deretter ha årlig påfyll.
Det finnes ulike typer vaksiner som gis etter kattenes ulike behov. (eks kattoppdrett, reise med katt osv).
De fleste blir vaksinert mot kattepest og katteinfluensa.

Ernæring

Den ukentlige helsesjekken

Det anbefales at man 1 - 2 ganger ukentlig sjekker katten fra snute til halespiss. Det kan være et tips å gjøre dette på samme sted og på samme måte hver gang. Bruk gjerne et bord, men pass på at underlaget ikke er glatt. Dessuten venner man katten til å bli undersøkt og håndtert.

Dette kan man ha mye igjen for når man er hos veterinæren. I tillegg får man store kunnskaper om hva som er normalt, og oppdager dermed raskere hvis helseproblemer er underveis. Start med munnen og tennene. Tannproblemer kan du forebygge med daglig tannpuss. Det er en fordel å vente til tannfellingen er over. Bruk tannpasta som er beregnet på dyr. Dette får du kjøpt hos veterinæren. Gå videre over ører og øyne. Sjekk pelsen og huden. Hver nøye med pelsstell på de rasene som krever det. Kjenn over hele kroppen, alle ledd og nederst på alle bein. Sjekk poter og klør. Sjekk til slutt kjønnsåpning og endetarmsåpning.

Kastrering, sterilisering og id-merking

De fleste hunnkatter blir kjønnsmodne ved 6 - 8 måneders alder, men den individuelle variasjonen er stor. Dersom man ikke er oppmerksom, kan man fort få noen ekstra munner å mette.

Det er en myte å tro at hunnkattene må ha et kull for å kunne fungere sosialt. Man skal ikke la katten få unger hvis man selv ikke har lyst, og man selv ikke er sikker på å finne et godt hjem til kattungene. Vi anbefaler sterilisering (fjerning av eggstokker og eventuelt livmor) som vil hindre uønsket drektighet. Hvis sterilisering av en eller annen årsak er uaktuelt, er p-piller et alternativ.

Hannkatter kan begynne å "spraye" når de er kjønnsmodne, ofte når de er 8 - 10 måneder gamle. Dette er en form for revirmerking som er lett gjenkjennelig på grunn av den sterke urinlukten, noe som naturligvis er lite ønskelig innendørs. Dersom han ikke skal brukes i avl, kan kastrasjon forebygge dette. Kastrering kan også forebygge annen uønsket adferd, f.eks slåssing over hunnkatter og territorier. Det vil også være med å hindre uønskede unger. Når katten blir kjønnsmoden vil den utvide territoriet sitt og faren for å komme bort fra hjemmet øker. Vi anbefaler id-merking av alle katter senest ved kastrering og sterilisering.

 

Ormekur

Spolorm er et vanlig problem hos kattunger. Smitte kan allerede fra første levedag overføres via morsmelken til kattungen. Sterke spolormangrep kan forårsake både sen vekst, diare og nedsatt appetitt. Det er forskjellig anbefalinger på ormebehandling av kattunger og kattemor. Rådfør deg med din veterinær for å finne det regimet som passer best for dine dyr.

Angrep av spolorm kan dessverre være et tilbakevendende problem i kattens liv. Katter som ikke blir behandlet regelmessig vil dessuten skille ut egg i avføringen og representere en smittekilde både for andre katter. Når katter jakter på fugler og mus og spiser byttet, vil de kunne få bendelorm. Enkle ledd kan til tider vandre ut endetarmsåpningen og ser da ut som 1 cm lange hvite strikkbiter. Det anbefales derfor å behandle mot innvollsorm 2 - 4 ganger årlig, avhengig av hvor mye katten er ute, og hvor mange katter det er i nærmiljøet. Fra 1.7.09 må man ha resept på medikamenter mot innvollsorm, ta kontakt med veterinær.